Kategoria: Bezmięsne
Zupa pomidorowo-paprykowa
Słodka czerwona papryka i passata pomidorowa tworzą zupę o pięknym czerwonym kolorze, wyglądającą wykwintnie, ale prostą do przygotowania. Udekorowana odrobiną śmietany i podawana z gorącym pieczywem z pesto, doskonale nadaje się na specjalne okazje. Można ją też przygotować na domowy obiad.
Deser z bananami
Nic tak nie poprawia humoru, jak zdrowy i słodki deser. Nasza propozycja wypełniona jest pysznymi owocami. Ten deser przygotowuje się szybko.
Tosty francuskie z karmelem
A może tosty francuskie z karmelem do porannej kawy? To dobry pomysł na słodkie śniadanie.
Zupa rybna laksa
Ryba gotuje się bardzo szybko, więc należy uważać, żeby jej nie rozgotować.
Tagliatelle w zielonym sosie
Ten prosty sos warzywno-jogurtowy przyrządza się mniej więcej tak długo, ile trwa ugotowanie i odlanie makaronu. Jest wyjątkowo pyszny i aromatyczny, a przy tym kusząco kremowy, choć znacznie lżejszy niż tradycyjny śmietanowy sos do makaronu.
Migdałowe biscotti z kardamonem
Wspaniały pomysł na wyjątkowe ciastka. To, co wyróżnia biscotti jest mielony kardamon, esencja migdałowa i kwaśna śmietana. Efekt? Doskonały.
Czaj
Specjalny przepis na czaj. W naszej propozycji polecamy dodanie takich przypraw, jak kardamon, cynamon czy… pieprz.
Letni barszcz
Buraki dostarczają dużo kwasu foliowego, natomiast kapusta i cebula mnóstwa witaminy C.
Babka z jeżynami
Babka to klasyka wielkanocnego stołu. Prezentujemy arcyciekawy przepis, w którym dla smaku (i wyglądu) dodajemy… jeżyny.
Tarta z dynią
Ciekawy, choć wymagający pod względem liczby składników przepis. Tarta z dynią to potrawa dla wymagających smakoszy.