Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Jak myć warzywa?

Jak myć warzywa?

Wszystkie warzywa trzeba myć przed jedzeniem, zwłaszcza jeśli
zamierzamy jeść je ze skórką. Niektóre warzywa, na przykład szpinak
czy ziemniaki, a także grzyby należy myć
porządniej niż inne, ponieważ gromadzi
się w nich szczególnie dużo brudu.


• zielone warzywa liściaste:
zanurz je w zlewie wypełnionym
chłodną wodą; poruszaj kilka razy
liśćmi, żeby usunąć z nich cały pył;
wyjmij liście z wody i pozwól im
wyschnąć; sprawdź (także dotykiem),
czy na pewno są dobrze umyte; jeśli wyczuwasz jeszcze
pod palcami ziarenka piasku, wrzuć je ponownie do wody.


• grzyby: do suszenia i smażenia wytrzyj suchym ręcznikiem
papierowym albo wyczyść pędzelkiem z miękkim włosiem;
do gotowania umyj, ale nie mocz w wodzie, żeby nie nasiąkły.


• warzywa korzeniowe – ziemniaki lub marchew:
wyszoruj je porządnie pędzelkiem do warzyw,
żeby nie zostało na nich ani trochę błota; wytnij nożykiem
miękkie, nadgniłe części; nie musisz obierać marchewki,
chyba że skórka jest wyschnięta albo wyjątkowo brudna.


• delikatne warzywa, takie jak cukinia, pomidory,
bakłażany czy papryka: włóż do wody i delikatnie wytrzyj,
żeby usunąć wszystkie zabrudzenia i chemikalia, które mogą się
znajdować na skórce; niezależnie od tego, jak czyste wydają się
warzywa, zawsze musisz je umyć.

Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x