Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Omlet z łososiem i karczochami. BONUS: alternatywy

Omlet z łososiem i karczochami. BONUS: alternatywy

Eleganckie i pożywne danie z jajek. Wystarczy usmażyć omlet z wędzonym łososiem, aromatycznym koperkiem i kwaśną śmietaną. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem i zieloną sałatą.


SKALA TRUDNOŚCI:

Trudne

CZAS PRZYGOTOWANIA:

15 minut i 5 minut gotowania

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

8 jajek
125 g wędzonego łososia, w plasterkach
1 łyżka świeżego koperku, posiekanego
3 łyżki kwaśnej śmietany
20 g masła
400 g karczochów ze słoika,
odsączonych i pokrojonych
na ćwiartki

PRZYGOTOWANIE:

1. Roztrzepać jajka
Wbić jajka do dużej miski i dodać 3 łyżki wody. Doprawić solą i pieprzem, starannie roztrzepać widelcem, aż masa zrobi się jednolita, ale nie będzie się pienić.

2. Przygotować nadzienie
Pociąć nożyczkami plasterki łososia na wstążki 10 x 3 cm. Dodać koperek do śmietany i wymieszać. Odstawić. Mocno rozgrzać opiekacz.

3. Usmażyć omlet
Roztopić masło na dużej patelni teflonowej o grubym dnie i średnicy 25 cm, którą można bezpiecznie wstawić do opiekacza (jeśli ma drewnianą rączkę, należy ją owinąć folią aluminiową). Gdy tylko masło zacznie się pienić, wlać jajka. Smażyć na dużym ogniu około 30 sekund, aż spód omleta zacznie się ścinać. Lekko rozmieszać jajka grzbietem widelca, żeby ściekały pod ścięty spód. Smażyć jeszcze 30 sekund bez mieszania, by omlet zaczął się rumienić od spodu.

4. Dodać nadzienie
Kiedy omlet wygląda na prawie ścięty, ale jego wierzch jest wciąż lekko wilgotny, szybko ułożyć na nim paseczki łososia i ćwiartki karczochów. Zdjąć patelnię z ognia i wstawić na minutę do opiekacza, żeby omlet lekko się przyrumienił.

5. Dodać śmietanę
Wyjąć patelnię z opiekacza. Nałożyć na omlet śmietanę, która roztopi się, tworząc lekki sos. Podawać omlet natychmiast, pokrojony na porcje.

Możesz też użyć:
Zamiast karczochów – łyżki kaparów, wypłukanych i odsączonych.

ALTERNATYWNE PRZEPISY:

Omlet z szynką i pieczarkami
Ten omlet można podać z ugotowanym groszkiem, szynką i usmażonymi lub uduszonymi pieczarkami zamiast z opisanym nadzieniem. Należy dodać je do omletu w punkcie 4. głównego przepisu i wstawić do opiekacza na 3 minuty, aż nadzienie się rozgrzeje. Nałożyć na wierzch kwaśną śmietanę lub posypać grzankami.

Omlet wegetariański
Nadzienie z głównego przepisu można zastąpić wegetariańskim. Wlać na patelnię łyżkę oliwy. Wrzucić 2 małe cukinie pokrojone w cienkie plasterki oraz małą czerwoną cebulę, również pokrojoną w cienkie plasterki. Smażyć przez 3–4 minuty, aż zmiękną. Dodać do omletu w punkcie 4. głównego przepisu wraz z 125 g koziego sera, pokrojonego w plasterki lub pokruszonego. Dalej przyrządzać omlet jak w głównym przepisie (punkt 4.). Nie dodawać śmietany.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja: 321 kcal • 25 g białka • 23 g tłuszczów (w tym 9 g NKT) • 4,5 g węglowodanów

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (1 vote)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x