Fondue to nie tylko pyszna przekąska, ale też przyjemnie spędzony czas ze znajomymi.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
12
SKŁADNIKI:
3/4 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki sosu worcester
2 ząbki czosnku, posiekane
1,2 kg polędwicy wołowej, pokrojonej w kostkę
1,2 kg polędwiczki wieprzowej, pokrojonej
SOS CHRZANOWY
200 ml kwaśnej śmietany
3 łyżki chrzanu
1 łyżka cebuli, posiekanej
1 łyżeczka białego octu winnego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
SOS BARBECUE
250 ml sosu pomidorowego
1/3 szklanki sosu do steków
2 łyżki brązowego cukru
6–9 szklanek oleju arachidowego
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać trzy pierwsze składniki. Włożyć mięso do marynaty. Trzymać w lodówce.
2) W misce wymieszać składniki sosu chrzanowego. Przykryć i wstawić do lodówki.
3) W innej misce wymieszać sos pomidorowy z sosem do steków i cukrem. Wstawić do lodówki. Odsączyć mięso.
4) Przygotować po jednym naczyniu do fondue na sześć osób. Wlać po 3 szklanki oleju. Rozgrzać. Nabijać mięso na widelce i smażyć. Podawać z sosem chrzanowym i sosem barbecue.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 272 kcal, 13 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 94 mg cholesterolu, 680 mg sodu, 5 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 30 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock