Ta potrawa jest pełna kolorów! Pyszne steki z miecznika wspaniale wyglądają podane z sałatką z czerwonej fasoli przygotowaną jak meksykańska salsa, z dodatkiem awokado. Najlepszym dodatkiem do ryby jest ryż – biały lub brązowy, albo podgrzane pszenne tortille.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 ząbek czosnku, posiekany
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
4 steki z miecznika (razem ok. 450 g)
2 awokado
6 dojrzałych podłużnych pomidorków, pokrojonych
1 czerwona cebula, posiekana
1 świeża czerwona papryczka chili, posiekana
6 łyżek świeżej kolendry, posiekanej
sok z 2 limonek
400 g czerwonej fasoli kidney z puszki, odsączonej
sól i pieprz
85 g liści różnych sałat, do przybrania
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać oliwę z czosnkiem i mieloną kolendrą, doprawić solą i pieprzem. Posmarować tą mieszaniną steki z miecznika z obu stron.
2) Rozgrzać patelnię grillową lub teflonową. Smażyć steki 3–5 minut z każdej strony (mięso w środkowej części powinno pozostać lekko szkliste; miecznik smażony zbyt długo stanie się suchy).
3) Przygotować sałatkę. Obrać awokado, usunąć pestkę, posiekać miąższ. Dodać pomidory, cebulę, papryczkę chili, kolendrę, czerwoną fasolę oraz sok z limonki. Wymieszać. Doprawić i ponownie wymieszać.
4) Podawać steki z sałatką, przybrane liśćmi różnych sałat.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 460 kcal, 31 g białka, 26 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 27 g węglowodanów (w tym 10 g cukru), 11 g błonnika
Źródło zdjęcia: Shutterstock