Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Kurczak nadziewany jabłkami

Kurczak nadziewany jabłkami

Danie idealne na niedzielny obiad. Jest smaczne, a jego przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Kurczak nadziewany jabłkami to pomysł na posiłek dla całej rodziny.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

Średni (20 min, dodatkowo pieczenie 80 min. i odstanie)

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

1 kurczak (1,6–1,8 kg)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka oleju
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
3 łyżki płatków owsianych
50 g masła
4 jabłka, obrane i posiekane
1/2 łodygi selera naciowego, posiekanej
50 g orzechów włoskich, posiekanych
40 g rodzynek
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

GLAZURA
1/2 szklanki przecieru jabłkowego
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

1) Namoczyć płatki owsiane w wodzie. Oprószyć wnętrze kurczaka połową soli i pieprzu. Natrzeć tuszkę olejem.
2) Wymieszać w misce płatki owsiane z żółtkami, masłem, jabłkami, selerem, orzechami, rodzynkami, skórką z cytryny oraz resztą soli i pieprzu.
Ubić pianę z białek, dodać do nadzienia, wymieszać. Nafaszerować tuszkę nadzieniem. Ułożyć kurczaka w brytfannie. Piec 1 godzinę bez przykrycia w temperaturze 180°C.
3) Wymieszać w rondlu składniki glazury. Gotować 3 minuty. Posmarować kurczaka glazurą.
4) Piec jeszcze 20 minut, smarować od czasu do czasu glazurą. Przykryć folią aluminiową i odstawić
na 10 minut. Wyjąć nadzienie. Pokroić kurczaka.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera 547 kcal, 23 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 102 mg cholesterolu, 806 mg sodu, 46 g węglowodanów, 2 g błonnika, 38 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x