Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Lekki chleb żytni

Lekki chleb żytni

Mąka żytnia zawiera znacznie mniej glutenu niż pszenna, więc wypiekany z niej chleb jest mało pulchny, a za to dość wilgotny. Tradycyjnie doprawia się go kminkiem. Taki chleb doskonale smakuje z miękkimi serami.


SKALA TRUDNOŚCI:

Trudne

CZAS PRZYGOTOWANIA:

120 minut

LICZBA PORCJI:

1 mały bochenek


SKŁADNIKI:

300 g żytniej mąki
100 g białej mąki chlebowej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka drobnego cukru
7 g suszonych drożdży instant
1 łyżeczki kminku
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
200 ml letniej wody

PRZYGOTOWANIE:

1) Przesiać oba gatunki mąki do dużej miski. Dodać sól i cukier, drożdże i kminek. Połączyć oliwę z wodą i polać suche składniki. Wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać ręką na zwarte, kleiste i nieco grudkowate ciasto.

2) Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką i zagniatać około 10 minut, aż zrobi się jednolite i bardzo zwarte. Uformować owalny bochenek o długości około 18 cm i ułożyć go na nasmarowanej blasze. Przykryć luźno folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce mniej więcej na godzinę, aż ciasto wyrośnie i niemal podwoi objętość. Bochenek powinien lekko popękać na wierzchu.

3) Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik
do temperatury 200°C. Odkryć bochenek i piec 40–45 minut, aż lekko się przyrumieni, a popukany w spód będzie wydawać głuchy odgłos.

4) Przełożyć bochenek na metalową kratkę. Kiedy całkowicie ostygnie, włożyć do foliowej torebki i odłożyć na całą noc (dzięki temu skórka będzie miękka). Taki chleb zachowuje świeżość do 2 dni.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 kromka zawiera: 65 kcal, 1,5 g białka, 1 g tłuszczów w tym 0 g NKT, 0 mg cholesterolu, 13 g węglowodanów w tym 0 g cukrów, 1,5 g błonnika, 41 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x