Ta sałatka znakomicie pasuje do wszelkich grillowanych mięs. Nadaje się również na piknik, lecz pamiętajmy, że należy polać ją sosem tuż przed podaniem.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
250 g fasolki szparagowej
420 g mieszanej fasoli z puszki
250 g pomidorków koktajlowych
60 g rukoli
2 łyżki sosu włoskiego
PRZYGOTOWANIE:
1) Gotować na parze 2–3 minuty fasolkę szparagową, aż lekko zmięknie. Odsączyć i zahartować pod strumieniem zimnej wody, a następnie ponownie odsączyć i przełożyć do miski.
2) Przepłukać i odsączyć fasolę z puszki, dodać do fasolki szparagowej.
3) Przekroić pomidorki na pół i dodać do sałatki razem z rukolą. Skropić sosem, wymieszać i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 110 kcal, 6 g białka, 4 g tłuszczów (<1xg NKT), 13 g węglowodanów (4 g cukrów), 7 g błonnika, 336 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock