Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Sałatka z kurczaka, jabłek i batatów

Sałatka z kurczaka, jabłek i batatów

Przygotowanie batatów w mikrofalówce pozwoli zaoszczędzić trochę czasu. Ugotowanie czterech batatów zajmuje zazwyczaj dwanaście minut.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

70 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

750 g udek kurczaka, z kością, bez skóry
1 łyżeczka soli
500 g batatów, nieobranych
60 g majonezu
60 ml octu cydrowego lub jabłkowego
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki cukru
2 chrupiące czerwone jabłka, pokrojone w kostkę
1 jabłko Granny Smith, pokrojone w kostkę
1 łodyga selera naciowego, cienko pokrojona

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Ułożyć udka kurczaka w naczyniu żaroodpornym, posypać 1/2 łyżeczki soli. Do innego naczynia do pieczenia włożyć bataty. Wstawić oba naczynia do piekarnika. Kurczaka piec 30 minut, następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Bataty piec 50 minut, aż zmiękną, ale jeszcze nie zaczną się rozpadać (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków).

2) Włożyć majonez do dużej miski. Dodać ocet cydrowy, chili w proszku, kmin rzymski, cukier, resztę soli, jabłka i selera. Dokładnie wszystko wymieszać.

3) Usunąć kości z udek, pokroić mięso w kostkę. Obrać bataty, pokroić na duże kawałki.

4) Dodać kurczaka i słodkie ziemniaki do miski z sosem. Delikatnie wymieszać sałatkę. Podawać na ciepło lub na zimno.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 326 kcal, 20 g białka, 12 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 35 g węglowodanów (w tym 22 g cukrów), 530 mg sodu, 5 g błonnika

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x