Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Sałatka makaronowa ze szparagami

Sałatka makaronowa ze szparagami

Lekka sałatka makaronowa ze szparagami stanowi idealną propozycję na kolację.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

2 ząbki czosnku, obrane
225 g makaronu penne lub innego w kształcie rurek
500 g szparagów, pokrojonych
125 g musztardy dijon
60 ml oliwy z oliwek
60 ml octu ryżowego
1/4 łyżeczki soli
450 g ugotowanych piersi lub udek kurczaka, pokrojonych w kostkę
2 pomarańczowe lub czerwone papryki, pokrojone w cienkie paski
150 g mieszanki liści sałat

PRZYGOTOWANIE:

1) Zagotować wodę w dużym garnku, wrzucić ząbki czosnku, gotować 1 minutę. Wyjąć łyżką durszlakową. Wsypać makaron i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Wrzucić szparagi 3 minuty przed końcem gotowania makaronu. Odcedzić makaron i szparagi, ostudzić.

2) Wymieszać w dużej misce musztardę z oliwą, octem ryżowym i solą. Posiekać zblanszowany czosnek, wrzucić do sosu razem z papryką i mięsem. Dodać makaron i szparagi. Wymieszać sałatkę i podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 613 kcal, 44 g białka, 25 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 49 g węglowodanów (w tym 7 g cukrów), 879 mg sodu, 5 g błonnika

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x