Ta pyszna sałatka, którą można z łatwością przygotować w 20 minut będzie bardzo odżywczym śniadaniem.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
500 g makaronu orzo lub risoni
1 łyżka skórki otartej z cytryny
160 ml soku z cytryny (z 6 cytryn)
125 ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
600 g ugotowanych piersi kurczaka lub udek, rozdrobnionych
2 czerwone papryki, pokrojone w drobną kostkę
600 g cieciorki z puszki, osączonej i opłukanej
500 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
4 łyżki koperku, pokrojonego
6 cebul dymek, cienko pokrojonych
PRZYGOTOWANIE:
1) Zagotować wodę w rondlu, wrzucić makaron orzo i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedzić.
2) Wymieszać w dużej misce skórkę i sok z cytryny z oliwą i solą. Wrzucić gorący makaron, połączyć z sosem.
3) Dodać pozostałe składniki. Wymieszać sałatkę. Podawać na ciepło lub na zimno.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 425 kcal, 29 g białka, 7 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 59 g węglowodanów (w tym 4 g cukrów), 796 mg sodu, 4 g błonnika
Źródło zdjęcia: Shutterstock