Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Sorbet ogórkowy na lato

Sorbet ogórkowy na lato

Wyjątkowo prosty do przygotowania, orzeźwiający i zdrowy letni deser.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

15 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

1 ogórek, cienko obrany i pokrojony na kawałki
250 ml syropu z czarnego bzu
450 g truskawek
około 2 łyżek cukru pudru
8 truskawek, do dekoracji
małe listki truskawek, umyte, do dekoracji (według uznania)

PRZYGOTOWANIE:

1) Nastawić zamrażalnik na funkcję szybkiego zamrażania. Rozdrobnić kawałki ogórka w robocie kuchennym lub w blenderze. Przełożyć do pojemnika do zamrażania, wymieszać z syropem. Włożyć na 3–4 godziny do zamrażalnika (sorbet nie powinien się całkowicie zamrozić).

2) Rozdrobnić go w robocie kuchennym, aby rozbić kryształki lodu. Ponownie włożyć do zamrażalnika, na 2–3 godziny.

3) Pokroić 8 truskawek w ćwiartki, a resztę zmiksować. Dodać cukier puder do smaku, wymieszać. Wlać sos truskawkowy do 4 miseczek. Nałożyć do nich sorbet łyżką do lodów. Udekorować truskawkami i listkami. Podawać od razu.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 217 kcal, 1,5 g białka, 0 g tłuszczów, 0 g tłuszczów nasyconych, 53 g węglowodanów, 1,5 g błonnika, śladowe ilości soli

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x