Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Przegrzebki florentine

Przegrzebki florentine

Określenie „florentine” odnosi się do potraw po florencku, czyli zawierających szpinak. Podobnie jak inne warzywa ciemnozielone, jest on bogaty w witaminy, minerały i fitozwiązki.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

350 g szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek
750 g przegrzebków
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
cienkie paski skórki z 1/2 cytryny
250 ml wywaru z kurczaka
150 g mrożonego zielonego groszku, rozmrożonego
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli
mielony czarny pieprz, do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1) Gotować szpinak 3 minuty na parze, aż zwiotczeje. Ostudzić pod zimną bieżącą wodą i odcisnąć.

2) Rozgrzać oliwę na dużej patelni o nieprzywierającym dnie. Włożyć przegrzebki, smażyć na dużym ogniu, po 2 minuty z każdej strony (w środku powinny pozostać półprzezroczyste). Przełożyć na talerz.

3) Wrzucić na patelnię czosnek i skórkę z cytryny, smażyć pół minuty na małym ogniu. Dodać wywar i groszek, a po 3 minutach szpinak, przegrzebki, sok z cytryny, sól i pieprz. Podgrzać. Podawać na talerzach lub w miseczkach.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 336 kcal, 51 g białka, 10 g tłuszczów, 2 g tłuszczów nasyconych, 12 g węglowodanów, 4 g błonnika, 1,7 g soli

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x