Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Medaliony wieprzowe po wiejsku

Medaliony wieprzowe po wiejsku

Przyrumienione na patelni polędwiczki podaje się z jabłkami, pieczarkami i sosem jabłkowym.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

40 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

2 polędwiczki wieprzowe (po 450 g każda)
6 łyżek masła
2 małe cebule, pokrojone w plasterki
350 g małych pieczarek, pokrojonych w plasterki
2 małe jabłka, pokrojone w plasterki

SOS JABŁKOWY
1 szklanka cydru lub soku jabłkowego
225 g serka śmietankowego
1/4 szklanki calvadosu lub cydru
1 łyżeczka suszonej bazylii

PRZYGOTOWANIE:

1) Pokroić polędwiczki w plastry grubości 12 mm i rozpłaszczyć je na grubość 6 mm. Roztopić 3 łyżki masła na patelni i smażyć mięso, aż po nakłuciu będzie z niego wypływać przezroczysty sok. Przełożyć na półmisek.

2) Roztopić resztę masła na tej samej patelni. Podsmażyć cebulę i pieczarki. Dodać jabłka i smażyć 4 minuty, aż cebula, pieczarki i jabłka zmiękną. Ułożyć na mięsie.

3) Wlać na patelnię cydr, dodać serek śmietankowy. Podgrzewać 3 minuty, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści i sos uzyska jednolitą konsystencję. Do dać calvados lub dodatkowy cydr i mocno podgrzać. Podawać z mięsem i warzywami.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 304 kcal, 21 g tłuszczów (w tym 12 g NKT), 86 mg cholesterolu, 199 mg sodu, 12 g węglowodanów, 2 g błonnika, 15 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x