Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Krajanka morelowa

Krajanka morelowa

Krajanki to ciasta, które przekłada się po upieczeniu na metalową kratkę, aby wystygły, a następnie kroi się je na kawałki.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

85 minut

LICZBA PORCJI:

50 kawałków


SKŁADNIKI:

500 g mąki
200 g i 2 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody
200 g miękkiego masła
3 jajka, żółtka oddzielone od białek (1 białko wlać do osobnego naczynia)
1/4 szklanki mleka
1 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1,3 kg dżemu morelowego
100 g orzechów włoskich, posiekanych

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w misce mąkę, 200 g cukru, proszek do pieczenia, sól i sodę. Wkroić masło. Wyrobić ciasto (powinno przypominać okruchy).

2) Ubić w osobnej misce żółtka, 2 białka, mleko oraz esencję waniliową. Dodać do ciasta. Wyrobić, uformować kulę.

3) Podzielić kulę na dwie części – jedna powinna być większa. Rozwałkować większą część ciasta na prostokąt. Wylepić dno i brzegi nie natłuszczonej prostokątnej formy. Posmarować dżemem morelowym, posypać orzechami.

4) Rozwałkować resztę ciasta, położyć na warstwie orzechów. Ponacinać z wierzchu. Roztrzepać resztę białka, posmarować ciasto. Posypać resztą cukru.

5) Piec 35–40 minut w temperaturze 175°C.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 kawałek zawiera: 125 kcal, 6 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 13 mg cholesterolu, 63 mg sodu, 16 g węglowodanów, 1 g błonnika, 2 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x