Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Oszczędzaj czas i osiągaj jak najwięcej korzyści

Oszczędzaj czas i osiągaj jak najwięcej korzyści

Szybko przygotowywane i krótko gotowane owoce oraz warzywa są najzdrowsze, ponieważ zachowują większość substancji odżywczych.

• Przygotowuj owoce i warzywa tuż przed gotowaniem lub jedzeniem.

• Jeśli to możliwe, używaj nieobranych owoców i warzyw, na przykład jabłek, ziemniaków czy cukinii. Większość witamin i minerałów znajduje się tuż pod skórką, która jest także doskonałym źródłem błonnika.

• Warzywa liściaste powinny być raczej rwane niż krojone, ponieważ w ten sposób uwalnia się mniej enzymów, które niszczą witaminy.

• Gotuj warzywa najkrócej, jak to możliwe, w minimalnej ilości wody. Wrzucaj je do wrzątku, bo dzięki temu skraca się czas gotowania i traci się mniej substancji odżywczych.

Fot. Shutterstock

4.7/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x