Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Wykorzystując resztki, oszczędzamy czas

Wykorzystując resztki, oszczędzamy czas

Zamiast wyrzucać resztki, które zostały z obiadu, zastanówmy się jakie danie możemy jeszcze z nich przygotować.

Oto kilka pomysłów, jak z jednego dania przygotować kilka innych – z czasem odkryjemy jeszcze więcej sposobów.

Nie tylko pieczeń
Tradycyjna pieczeń daje dużo rożnych możliwości. Najprościej wykorzystać resztki pieczonego mięsa jako dodatek do kanapek lub sałatek. Zmniejszymy w ten sposób ilość słonych wędlin w diecie. Niewielki kawałek kurczaka można wykorzystać w risotto. Po obraniu tuszy z mięsa, można z niej ugotować na wolnym ogniu, wraz z warzywami i przyprawami, wywar na zupę albo użyć mięsa do przyrządzenia dania jednogarnkowego. Resztki jagnięciny nadają się na pyszne curry. Z resztek mięsa wołowego z dodatkiem puszki pomidorów i fasoli kidney otrzymamy chili con
carne. Można również przygotować kotleciki – rozdrobnić mięso, obtoczyć w jajku i bułce tartej, posmarować odrobiną oliwy z oliwek i usmażyć na patelni grillowej.

Resztki w nowej odsłonie
Resztki risotta skropione odrobina soku z cytryny albo octu balsamicznego, z dodatkiem warzyw lub gotowanego mięsa, to smaczny lunch, który możemy zabrać do pracy.

Zupy i gulasze
Dowolna zupa z kawałkami warzyw starczy na dwa dni; można też na drugi dzień zrobić z niej gulasz: dodać kaszy (np. jęczmiennej, perłowej lub orkiszowej), trochę świeżych zielonych liści (szpinaku lub drobno poszatkowanej kapusty) i/lub świeżych ziół, skropić oliwą z oliwek i podać ze startym parmezanem jako warzywny gulasz. Aby danie było bardziej sycące, można dodać gotowane mięso lub soję (dla wegetarian).

Ten sam główny składnik, a inne danie
Ugotować duży garnek gulaszu i podać z ziemniaczanym purée i kapustą. Resztki gulaszu zamrozić i kiedy będzie potrzeba, podać w postaci zapiekanki z przyrumienionym ciastem na wierzchu. Resztki ziemniaków i kapusty można dodać do zupy lub wymieszać i użyć do przełożenia zapiekanki rybnej czy mięsnej.

Różne potrawy z tych samych składników
Wykorzystując mielone mięso i kilka produktów z kuchennej szafki, można przygotować następujące dania: Wymieszać mięso mielone z posiekaną cebulą, pietruszką, żółtkami jajka, dodać ziół, przypraw i pieprzu. Z połowy ulepić kotleciki, usmażyć lub ugrillować i podawać z warzywami na gorąco albo sałatką w pełnoziarnistej bułce, z warzywami w occie na przystawkę. Z reszty mięsa ulepić klopsiki i udusić na wolnym ogniu w sosie pomidorowym przygotowanym z lekko podsmażonej na oliwie z oliwek cebuli z czosnkiem oraz pomidorów z puszki. Przechowywać klopsiki w lodówce lub zamrozić wraz z sosem. Podawać z makaronem.
Przygotować z mięsa mielonego sos bolognese. Podać połowę ze spaghetti na obiad, a resztę wykorzystać do lasagne i zaserwować ze świeżą zieloną sałatą następnego dnia.
Inny pomysł: dodać do połowy sosu odrobinę cynamonu, a następnie upiec przekrojone na pół bakłażany (30 minut w rozgrzanym piekarniku). Nadziać je mięsem i zapiekać pod przykryciem 10 minut, aż bakłażan zrobi się bardzo miękki, a nadzienie zacznie wrzeć.

Fot. Adobe Stock

5/5 - (5 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x