Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Pikantna zupa z kurczaka

Pikantna zupa z kurczaka

Tę intensywnie pachnącą zupę o niezwykle żywym kolorze uważa się w Indiach za środek na wszelkie dolegliwości. Będzie bardziej treściwa, jeśli dodamy do niej więcej warzyw. Cieciorkę można zastąpić fasolą z puszki, cannellini lub czerwoną, albo zieloną soczewicą.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

40 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

2 łyżki oleju
2 cebule, posiekane
2 duże ząbki czosnku, rozgniecione
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego i dodatkowa ilość, do posypania
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki kurkumy
1 litr wywaru z kurczaka lub warzyw o obniżonej zawartości soli
500 g pokrojonych pomidorów z puszki
500 g piersi kurczaka, bez skóry i kości, cienko pokrojonych
250 g zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki
400 g cieciorki z puszki, osączonej i opłukanej
2 łyżki listków świeżej kolendry, posiekanych, i dodatkowe gałązki, do dekoracji
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
85 g jogurtu naturalnego
chlebek chapatti lub naan, do podania

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać olej na niezbyt silnym ogniu, w dużym garnku o grubym dnie. Wrzucić cebulę, smażyć 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek, smażyć 2 minuty, aż cebula się zeszkli.

2) Lekko zmniejszyć ogień, dodać przyprawy. Podgrzewać cebulę i czosnek kilka minut na małym ogniu, często mieszając, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat.

3) Wlać wywar, wrzucić pomidory, doprowadzić zupę do wrzenia na dosyć silnym ogniu, następnie zmniejszyć ogień.
4) Dodać mięso, zieloną fasolkę szparagową i cieciorkę. Ponownie doprowadzić zupę do wrzenia. Przykryć i gotować 10 minut, żeby mięso i fasolka były miękkie. Dodać posiekaną kolendrę, sól i pieprz.

5) Wlać zupę do miseczek, zrobić na każdej porcji kleks z jogurtu naturalnego. Posypać dodatkowym pieprzem kajeńskim i udekorować gałązkami kolendry. Podawać z chlebkiem chapatti lub naan.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 405 kcal, 38 g białka, 19 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 20 g węglowodanów (w tym 10 g cukrów), 1251 mg sodu, 7 g błonnika

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x