Łatwe ciasto bananowo-orzechowe robi się z gotowego ciasta w proszku, co pozwala oszczędzić czas. Podajemy przepis na dwie niezbyt duże blaszki. Ciasta wystarczy dla sześciu głodnych osób.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
50 minut
LICZBA PORCJI:
2 ciasta
SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta na babkę, w proszku
2 banany, rozgniecione
1/2 szklanki orzechów włoskich i laskowych, posiekanych
PRZYGOTOWANIE:
1) Wyrobić ciasto zgodnie z opisem na opakowaniu. Do dać rozgniecione banany. Ucierać 2 minuty mikserem na średnich obrotach. Dorzucić orzechy, wymieszać.
2) Przełożyć do dwóch nasmarowanych tłuszczem foremek. Piec 40 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić, następnie wyjąć z foremek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 kawałek zawiera: 117 kcal, 4 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 9 mg cholesterolu, 145 mg sodu, 20 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 1 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock