Smoothie to błyskawiczne i sycące napoje owocowe, gęste jak koktajl mleczny, które można przyrządzić albo z mleka i jogurtu, albo po prostu z czystych soków i owoców. Do tego celu nadają się niemal wszystkie świeże owoce – jednego lub kilku gatunków.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
5 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
1 dojrzałe mango
150 g naturalnego jogurtu niskotłuszczowego, schłodzonego
300 ml chudego mleka, schłodzonego
1 łyżeczka płynnego miodu
nasiona z 6 strączków kardamonu
PRZYGOTOWANIE:
1) Obrać mango ze skórki i odkroić od pestki miąższ, posiekać grubo i wrzucić do miksera bądź robota kuchennego. Zmiksować.
2) Wlać jogurt oraz mleko i dalej miksować, aż zawartość miksera lekko się spieni. Posłodzić miodem.
3) Wlać koktajl do 2 wysokich szklanek, posypać nasionami kardamonu i natychmiast podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 203 kcal, 10 g białka, 2,5 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 37 g węglowodanów (w tym 37 g cukrów), 4 g błonnika.
Źródło zdjęcia: Adobe Stock