Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Jak gotować, by nie stracić najlepszego?

Jak gotować, by nie stracić najlepszego?

Gotowanie świeżych warzyw pomaga uwolnić z nich niektóre składniki odżywcze i przekształcić je tak, aby organizm mógł je łatwiej przyswajać. Nieodpowiednie przechowywanie i gotowanie może pozbawić warzywa wielu ważnych składników, zwłaszcza witaminy C i kwasu foliowego.

Aby do tego nie dopuścić wystarczy pamiętać o kilku istotnych zasadach:

■ Przechowuj warzywa w odpowiednich warunkach. Najlepiej w dolnej części lodówki, gdzie temperatura jest nieco niższa, a wilgotność większa niż w części górnej. Szczegółowe instrukcje dotyczące mrożenia warzyw znajdują się w naszym przewodniku.

■ Gotuj marchewkę i ziemniaki (także słodkie) bez obierania. Witaminy i sole mineralne często znajdują się tuż pod skórką. Pamiętaj jednak, że trzeba je wtedy dokładnie umyć.

■ Grubo siekaj i krój warzywa – zmniejszasz w ten sposób powierzchnię, przez którą tracą składniki odżywcze w czasie gotowania. Jeśli to możliwe – gotuj warzywa w całości. Na przykład ziemniaki można ugotować w mundurkach, a dopiero potem pokroić.

■ Gotuj w jak najmniejszej ilości wody. Rozpuszczalne w wodzie witaminy przechodzą do gotującej się wody i kończą w ściekach.

■ Nie gotuj warzyw dłużej niż to niezbędne, wiadomo bowiem, że niektóre witaminy rozkładają się pod wpływem wysokiej temperatury.

■ Jeśli odgrzewasz warzywa – odgrzewaj jak najkrócej, aby zapobiec dalszej utracie składników odżywczych.

Fot. Adobe Stock

4.2/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x