Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Jak planować posiłki

Jak planować posiłki

Życie większości ludzi jest pełne zajęć i nieprzewidywalne, więc wielu z nas odsuwa odpowiedź na pytanie „co będzie na obiad?” na ostatnią chwilę. Tymczasem planowanie posiłków na cały tydzień przynosi wiele korzyści: tracimy mniej czasu robiąc zakupy, jeden uciążliwy codzienny obowiązek mamy z głowy i oszczędzamy pieniądze, kupując tylko to, czego nam potrzeba.

Nie sądźmy jednak, że planowanie posiłków oznacza, że spędzamy sobotnie ranki, wybierając siedem przepisów na kolację, menu obiadowe na cały tydzień i potrawy na codzienne śniadanie. Plany wcale nie muszą nas ograniczać. Wystarczy mieć w lodówce i spiżarni dużo świeżej oraz zdrowej żywności i wybrać podstawowy składnik głównych posiłków – rybę na poniedziałek, piersi z kurczaka na wtorek, zupę fasolową na środę oraz świeże lub mrożone warzywa jako dodatek do nich – by w znacznym stopniu zrównoważyć substancje odżywcze w naszym jadłospisie. Kluczem są urozmaicenie i wybór. Wybierajmy potrawy, które lubimy, które potrafimy przyrządzić szybko i bez większego trudu oraz takie, które zapewniają szereg składników odżywczych.

Narzucone wykazy potraw mogą nas ograniczać, jeżeli jednak wolimy takie podejście, porozmawiajmy z dyplomowanym dietetykiem i wraz z nim opracujmy plan, który odpowiada naszym upodobaniom. Ale najlepsze w ogólnym podejściu do zdrowego żywienia jest to, że rzadko nakazuje się spożywanie konkretnych dań. Zachęca się raczej do myślenia o rodzajach jedzenia, które wybieramy. Tak więc termin „warzywa” w planowanym jadłospisie pozostawia nam swobodę decyzji, czy będą to brokuły, fasolka szparagowa czy karczochy. Tego rodzaju swoboda jest często najlepszym rozwiązaniem, ponieważ każdy z nas ma zupełnie inne upodobania kulinarne.

Kolejną przydatną metodą jest zapisywanie tego, co jemy. Pomaga to nam zmusić się do większej konsekwencji w jedzeniu i większej racjonalności w kupowaniu żywności; nasze zapiski stają się dziennikiem kulinarnym, który ułatwia zrozumienie, jak dieta wpływa na naszą wagę, nastrój i zdrowie. Wystarczy rzut oka do Dziennika potraw, by zobaczyć, które dania powinny się stać bardziej stałym elementem naszej diety, a które powinniśmy ograniczyć. Pomoże nam to w planowaniu, gdyż dowiemy się, czy rzeczywiście potrzebna jest nam przekąska o 4 po południu, czy lepiej przekąsić coś o 10 rano, czy też powinniśmy jadać o obydwu tych porach.

Fot. Adobe Stock

4.2/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x