Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Sycąca zupa ziemniaczana

Sycąca zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana nie nadaje się do zamrażania, ale można ją przechowywać kilka dni w lodówce.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

2


SKŁADNIKI:

2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 ziemniaki (300 g), obrane i drobno pokrojone
1 mała cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
3 szklanki wywaru z warzyw
170 g małych różyczek kalafiora
1 mała marchewka, pokrojona w kostkę
60 g fasolki szparagowej, drobno pokrojonej
50 g młodego szpinaku

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać oliwę w garnku na średnim ogniu. Wrzucić ziemniaki i cebulę. Smażyć 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Na minutę przed końcem smażenia dodać czosnek.

2) Wlać wywar. Wrzucić różyczki kalafiora. Doprowadzić zupę do wrzenia i gotować 10 minut na małym ogniu.

3) Wrzucić marchewkę i fasolkę. Gotować 5 minut. Zestawić zupę z ognia, dodać szpinak, wymieszać i podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 923 kJ, 221 kcal, 8 g białka, 6 g tłuszczów (1 g tłuszczów nasyconych), 32 g węglowodanów (12 g cukrów), 6 g błonnika, 1578 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x