Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Półmisek grillowanych warzyw

Półmisek grillowanych warzyw

Warzywa po usmażeniu można przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej do 3 godzin albo w lodówce 2 dni. Podaje się je wtedy schłodzone, a schłodzoną salsę i camembert dodaje do nich tuż przed podaniem.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

35 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

1 mała dynia, pokrojona w plasterki
3 łyżki oliwy z oliwek
2 czerwone cebule, pokrojone w grube plasterki
2 cukinie, pokrojone w plasterki
1 bakłażan, pokrojony w grube plasterki
1 czerwona papryka, pokrojona w szerokie paski
1 żółta papryka, pokrojona w szerokie paski
200 g szparagów
2 duże pieczarki, pokrojone w grube plasterki
4 małe dojrzałe pomidory, posiekane
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
1 łyżka listków świeżej bazylii, posiekanych
200 g sera camembert

PRZYGOTOWANIE:

1) Zagotować lekko osoloną wodę w rondlu. Wrzucić do wrzątku plastry dyni i gotować około 3 minut, aż lekko zmiękną. Odlać.

2) Rozgrzać dużą żeliwną patelnię grillową. Wlać oliwę do małego rondla. Posmarować plastry cebuli odrobiną oliwy, używając pędzelka, wrzucić je na patelnię i smażyć po około 2 minuty z obu stron. Przełożyć na duży półmisek i przechowywać w cieple. Posmarować plasterki cukinii i bakłażana oliwą, usmażyć i przełożyć na półmisek.

3) Opiekać paprykę na suchej patelni po 3–4 minuty z obu stron, aż przypiecze się mocno i lekko zmięknie. Przełożyć na półmisek. Nasmarować szparagi odrobiną oliwy i smażyć około 4 minut, mieszając od czasu do czasu. Przełożyć na półmisek.

4) Posmarować grzyby i obgotowaną dynię odrobiną oliwy. Smażyć około 3 minut, przewracając raz na drugą stronę. Przełożyć na półmisek.

5) Wrzucić pomidory, czosnek i bazylię do oliwy, która pozostała w małym rondlu. Lekko podgrzać, doprawić solą i pieprzem. Polać tą salsą usmażone warzywa i dodać ser camembert.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 359 kcal, 18 g białka, 21 g tłuszczów, 25 g węglowodanów

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.8/5 - (5 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x