Kawa o smaku toffi z dodatkiem bitej śmietany poprawi nawet najgorszy dzień. Podana na zimno jest równie smaczna co w wersji ciepłej.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
5
SKŁADNIKI:
100 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
50 g czekolady mlecznej z toffi, połamanej
5 szklanek gorącej, świeżo zaparzonej kawy
2 łyżki polewy kajmakowej do lodów
PRZYGOTOWANIE:
1) Ubić śmietanę w misce. Dodać cukier puder i ponownie ubić. Dodać do kawy kawałki czekolady i odstawić na 30 sekund. Odcedzić i wyrzucić nierozpuszczone drobiny toffi.
2) Wlać do kubków. Nałożyć na wierzch bitą śmietanę i skropić polewą kajmakową.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 szklanka zawiera: 242 kcal, 17 g tłuszczów (w tym 10 g NKT), 52 mg cholesterolu, 150 mg sodu, 22 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 1 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock