Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Odchudzanie przepisów

Odchudzanie przepisów

Rady zamieszczone poniżej pomogą ci przygotowywać ulubione posiłki bez obawy, że będą zbyt kaloryczne. Przekonaj się, jak niewiele trzeba, by jedzenie było znacznie zdrowsze.

OBIADY

• Gdy podajesz makaron lub ryż, pamiętaj, aby nie kłaść go na talerze zbyt dużo. Porcja gotowanego ryżu to 1/2 lub 1/3 szklanki, a surowego makaronu około 40 gramów.
• Na kotlet należy przeznaczyć nie więcej niż 115 g surowego mięsa.
• Tortille o średnicy 25 cm zawierają 213 kcal, jeszcze zanim rozłoży się na nich nadzienie. Potrawa będzie lżejsza, jeśli wybierzesz placki o mniejszej średnicy (15 lub 20 cm).
• Używaj wagi kuchennej, zanim nauczysz się poprawnie odmierzać porcje.
• Wybieraj chude porcje mięsa, na przykład białe mięso drobiowe bez skóry, schab i polędwiczkę wieprzową oraz rostbef, rumsztyk, udziec i polędwicę wołową.
• Jeśli używasz gotowych półproduktów, mieszanek przypraw, oliwy, serów, wybieraj takie, które zawierają mało sodu lub nie mają go wcale. Produkty z puszki można na przykład zastąpić artykułami świeżymi lub mrożonymi.
• Dodawaj do potraw jak najmniej składników wysokokalorycznych i tłustych, takich jak orzechy, oliwa, sery i awokado.

ULUBIONE DESERY

• Zmniejsz nieznacznie ilość dodatków do deserów, takich jak orzechy, posypka czekoladowa, rodzynki czy wiórki kokosowe.
• Upraż orzechy i wiórki kokosowe. Gdy uzyskają mocniejszy aromat, będzie można dodawać ich mniej do potraw.
• Zmniejszenie ilości lukru o 1/4 czy nawet 1/3 najczęściej nie ma wpływu na smak deseru.
• Podczas przygotowania lukru ilość cukru praktycznie zawsze może być zmniejszona bez uszczerbku dla smaku. Pamiętaj, że łyżka cukru pudru zawiera 29 kcal.
• Lukier można przygotować z dodatkiem masła i serka śmietankowego o obniżonej zawartości tłuszczu. Odtłuszczone produkty są bardziej miękkie i z tego powodu należy dodać mniej płynu.
• Podczas pieczenia ciast warto zastąpić 1/4 a nawet 1/2 masła lub oleju niesłodzonym przecierem jabłkowym. Należy jednak pamiętać, że przecier jest lepszym zamiennikiem dla oleju niż dla masła.
• Jeśli część tłuszczu zastępujesz przecierem, możesz zmniejszyć ilość użytego cukru, ponieważ przecier ma w sobie naturalną słodycz.
• W przepisach na ciasta można zastępować część jajek białkami. Nie używaj jednak samych białek (chyba, że wymaga tego przepis), ponieważ wypiek stanie się twardy.
• Ilość cukru można zmniejszyć bez szkody dla przepisów, zwłaszcza gdy są one przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ciasta przygotowywane dawniej były po prostu bardzo słodkie.
• Jedna łyżka cukru zawiera 48 kcal i dlatego należy z umiarem dodawać ten składnik do ciast.
• Jeśli po odchudzeniu przepisu ciasto wyszło zbite i twarde, rozwiązaniem może być zastąpienie mąki tortowej zwykłą pszenną.
• Przepisów na ciasteczka nie należy odchudzać, ponieważ wypieki mogą się nie udać. Wskazane jest jednak, by jadać ich niezbyt dużo.

Fot. Adobe Stock

3.9/5 - (7 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x