Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Placek bezowy z nadzieniem wiśniowym

Placek bezowy z nadzieniem wiśniowym

Placek wiśniowy będzie lepiej wyglądał i smakował, jeśli do nadzienia dodamy torebkę galaretki wiśniowej.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

35 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

3 białka
1 łyżeczka białego octu winnego
200 g cukru
1/2 szklanki słonych krakersów, pokruszonych
50 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej

NADZIENIE
90 g serka śmietankowego
60 g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
100 ml śmietany kremówki, ubitej
600 g konfitury wiśniowej

PRZYGOTOWANIE:

1) Ubić mikserem białka z octem na niezbyt sztywną pianę. Zwiększyć obroty miksera. Dodawać stopniowo cukier, aż powstanie sztywna piana. Połączyć pianę z krakersami, orzechami, proszkiem do pieczenia i esencją waniliową.

2) Rozprowadzić na dnie i bokach natłuszczonej formy o średnicy 23 cm. Piec 15 minut w temperaturze 180°C, aż beza się przyrumieni. Ostudzić.

3) Utrzeć serek z cukrem pudrem i esencją waniliową na puszysty krem. Dodać bitą śmietanę, wymieszać. Nałożyć na bezę. Posmarować konfiturą. Wstawić ciasto do lodówki na 2 godziny.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 280 kcal, 10 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 18 mg cholesterolu, 134 mg sodu, 46 g węglowodanów, 1 g błonnika, 3 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (5 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x