Mięso łososia nie rozpada się tak łatwo podczas obróbki cieplnej dlatego idealnie nadaję się na grilla.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
50 g brązowego cukru
1/4 szklanki sosu sojowego
3 łyżki soku ananasowego
3 łyżki czerwonego octu winnego
3 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki ostrego sosu chili
1 filet z łososia (ok. 900 g)
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w misce dziewięć pierwszych składników. Wlać 3/4 szklanki marynaty do torebki foliowej, włożyć łososia, obtoczyć go w marynacie. Umieścić torebkę na 1 godzinę w lodówce. Zachować resztę marynaty do smarowania.
2) Przed rozgrzaniem grilla spryskać ruszt olejem w aerozolu. Odsączyć łososia z marynaty. Ułożyć na ruszcie grilla, skórą do dołu. Piec 5 minut bez przykrycia. Posmarować zachowaną marynatą. Piec jeszcze 15–20 minut, aż mięso będzie się łatwo dzieliło na części.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 246 kcal, 12 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 67 mg cholesterolu, 532 mg sodu, 9 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 24 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock