Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Zupa rybna laksa

Zupa rybna laksa

Ryba gotuje się bardzo szybko, więc należy uważać, żeby jej nie rozgotować.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

500 g filetów rybnych o białym zwartym mięsie
150 g kiełków fasoli
200 g makaronu ryżowego
400 ml odtłuszczonego mleczka kokosowego
4 łyżki pasty laksa

PRZYGOTOWANIE:

1) Zagotować wodę w czajniku. Pokroić rybę w kostkę o boku 2 cm i odłożyć. Jeśli kiełki mają uschnięte końce, obciąć je.

2) Przelać wrzącą wodę z czajnika do rondla, ponownie napełnić czajnik i zagotować. Włożyć makaron do rondla i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować 5–8 minut lub do chwili, gdy makaron będzie miękki.

3) Wlać 750 ml do innego rondla. Dodać mleczko kokosowe i pastę laksa. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować 5 minut. Dodać rybę i gotować 3–5 minut. Zdjąć z ognia.

4) Odcedzić makaron i rozłożyć do miseczek. Przelać zupę z rybą do miseczek, posypać kiełkami fasoli i podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 492 kcal, 30 g białka, 17 g tłuszczów (12 g NKT), 53 g węglowodanów (5 g cukrów), 2 g błonnika, 210 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.8/5 - (5 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x