Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Kwinoa ze szparagami

Kwinoa ze szparagami

Komosa ryżowa zawiera więcej pełnowartościowego białka niż inne zboża. Poza tym jest źródłem kompletnego zestawu aminokwasów niezbędnych do funkcjonowania organizmu.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

1 szklanka (200 g) kwinoa (komosy ryżowej), opłukanej i odsączonej, lub brązowego ryżu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
1/2 szklanki (125 ml) domowego wywaru warzywnego lub drobiowego o niskiej zawartości soli
400 g szparagów z odłamanymi twardymi końcówkami, obranych, pokrojonych na kawałki długości 5 cm
1 szklanka (150 g) świeżego lub mrożonego zielonego groszku
kilka ugotowanych różyczek brokuła, do podania

PRZYGOTOWANIE:

1) Wsypać ziarno kwinoa lub brązowy ryż do małego rondla, zalać 2 szklankami (500 ml) wody, ustawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować 15 minut (30 minut w przypadku brązowego ryżu) na małym ogniu, pod przykryciem, aż woda zostanie wchłonięta.

2) W tym czasie rozgrzać oliwę na dużej patelni. Wrzucić cebulę i smażyć około 4 minut, aż się przyrumieni. Dodać wywar, szparagi i groszek. Gotować około 5 minut, aż szparagi zmiękną, ale wciąż jeszcze pozostaną jędrne.

3) Dodać komosę ryżową i starannie wymieszać. Podawać potrawę na gorąco, z różyczkami brokuła.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 748 kJ, 179 kcal, 8 g białka, 5 g tłuszczu (<1 g NKT), 26 g węglowodanów (2 g cukru), 3 g błonnika, 87 mg soli

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.8/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x