Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Racuchy pomarańczowe z mąki razowej

Racuchy pomarańczowe z mąki razowej

Trudno się oprzeć aromatowi racuchów pomarańczowych. Są zdrowe, ponieważ robi się je z mąki pełnoziarnistej i niesłodzonego musu jabłkowego.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

16 racuchów


SKŁADNIKI:

3 białka
1 szklanka soku pomarańczowego
1/3 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
1/4 łyżeczki esencji pomarańczowej
150 g mąki razowej
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki marmolady pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE:

1) Zmiksować białka, sok pomarańczowy, mus jabłkowy i esencję pomarańczową.

2) Wymieszać w misce mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Zrobić wgłębienie na środku. Wlać zmiksowaną mieszankę, lekko wymieszać.

3) Wlewać po dwie łyżki ciasta na gorącą, natłuszczoną patelnię. Odwrócić, gdy na wierzchu pojawią się bąbelki. Smażyć, aż druga strona się przyrumieni. Podawać z marmoladą.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

2 racuchy zawierają: 150 kcal, śladowe ilości tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 0 mg cholesterolu, 238 mg sodu, 35 g węglowodanów, 3 g błonnika, 4 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x