Jeśli masz ochotę na smakowite, wilgotne ciasto, nie zawiedzie cię babka z makiem.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
80 minut
LICZBA PORCJI:
12 kawałków
SKŁADNIKI:
380 g mąki
500 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3 jajka
1 szklanka oleju
1 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżka maku
po 1 i 1/2 łyżeczki esencji migdałowej i waniliowej
LUKIER
80 g cukru pudru
1/4 szklanki soku pomarańczowego
po 1/2 łyżeczki esencji migdałowej i waniliowej
PRZYGOTOWANIE:
1) Ubić jajka z mlekiem, olejem, makiem i esencjami zapachowymi. Połączyć z suchymi składnikami.
2) Wlać ciasto do przygotowanej formy. Piec 60 minut w temperaturze 180ºC.
3) Wymieszać składniki lukru. Posmarować ciasto lukrem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 kawałek zawiera: 442 kcal, 18 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 49 mg cholesterolu, 155 mg sodu, 65 g węglowodanów, 1 g błonnika, 5 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock