Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Drożdżówki orzechowe

Drożdżówki orzechowe

Nawet pochmurny poranek będzie przyjemny dzięki świeżym drożdżówkom orzechowym. Rozwałkowane ciasto posypuje się cukrem i cynamonem, zwija, a potem kroi w plastry. Tak powstają spiralne bułeczki. Karmelowa polewa z brązowego cukru, śmietany kremówki i orzechów włoskich sprawia, że ślinka cieknie na myśl o tych drożdżówkach.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

60 minut

LICZBA PORCJI:

12


SKŁADNIKI:

1 opakowanie (7 g) drożdży instant
3/4 szklanki ciepłej wody
3/4 szklanki ciepłego mleka
50 g cukru
3 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
480 g mąki

NADZIENIE
50 g masła
50 g cukru
3 łyżeczki cynamonu
150 g brązowego cukru
100 ml śmietany kremówki
100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie w misce. Dodać mleko, cukier, olej, sól i 160 g mąki. Zmiksować na gładką masę. Miksować nadal i dodawać po trochu mąki, aż ciasto będzie gęste.

2) Wyłożyć na blat posypany mąką. Zagniatać, aż stanie się elastyczne. Przykryć i pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

3) Zagnieść ciasto. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 45 x 30 cm. Posmarować masłem. Wymieszać cukier z cynamonem, posypać ciasto. Zrolować je i pokroić na 12 plastrów.

4) Wymieszać brązowy cukier ze śmietaną i orzechami. Wlać do formy. Ułożyć plastry. Pozostawić na godzinę. Piec 30 minut w temperaturze 180°C.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.9/5 - (8 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x