Skrzydełka kurczaka marynowane w zalewie z sosu sojowego, miodu i imbiru są znakomitą szybką przekąską. Będą ostrzejsze w smaku, jeśli do marynaty dodamy posiekaną papryczkę chili.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
60 minut
LICZBA PORCJI:
12 skrzydełek
SKŁADNIKI:
12 skrzydełek kurczaka (ok. 1 kg)
125 ml sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
sok z 1 cytryny
2 łyżki sosu pomidorowego lub keczupu
1 mały kawałek świeżego imbiru, obrany i cienko pokrojony
90 g miodu
PRZYGOTOWANIE:
1) Usunąć czubki skrzydełek. Włożyć skrzydełka do pojemnika, który można zamknąć.
2) Wymieszać w misce sos sojowy z sokiem z cytryny, sosem pomidorowym i imbirem. Polać skrzydełka marynatą i dokładnie w niej obtoczyć. Zamknąć pojemnik, włożyć na noc do lodówki.
3) Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Lekko natłuścić blachę do pieczenia i wyłożyć pergaminem. Osączyć skrzydełka z marynaty. Wlać 60 ml marynaty do rondelka, dodać miód. Wymieszać płyn i podgrzewać 1–2 minuty, aż składniki się połączą.
4) Ułożyć skrzydełka na blasze do pieczenia. Posmarować z obu stron ciepłą glazurą z miodem. Piec 30–40 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 141 kcal, 18 g białka, 4 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 8 g węglowodanów (w tym 7 g cukrów), 485 mg sodu, <1 g błonnika
Źródło zdjęcia: Shutterstock