Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Szybki chleb razowy

Szybki chleb razowy

Ciasto na ten chleb wyrasta tylko raz i nie trzeba go zagniatać, więc trudno o łatwiejszy przepis. Powstał on na podstawie receptury opracowanej w latach czterdziestych XX wieku przez Doris Grant.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

80 minut (w tym 30 minut wyrastanie)

LICZBA PORCJI:

1 bochenek


SKŁADNIKI:

450 g razowej mąki chlebowej (najlepiej mielonej w żarnach kamiennych)
1 łyżeczka soli
7 g suszonych drożdży instant
1 łyżeczka jasnego cukru muscovado lub płynnego miodu
450 ml letniej wody
1 łyżka białej mąki, do posypania

PRZYGOTOWANIE:

1) Lekko nasmarować keksówkę lub wyłożyć ją papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na czas przygotowania ciasta.

2) Przesiać mąkę do dużej miski. Dorzucić otręby, które zostały na dnie sita. Dodać sól i suszone drożdże. Wymieszać, zrobić zagłębienie w środku. Zmieszać cukier lub miód z letnią wodą i wlać do zagłębienia.

3) Wymieszać wszystkie składniki i wyrabiać energicznie ręką lub drewnianą łyżką około 2 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Powinno być bardzo miękkie i kleiste.

4) Wlać ciasto do przygotowanej keksówki, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż wyrośnie i wypełni niemal całą foremkę.

5) Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Odkryć bochenek i posypać mąką. Piec 30–40 minut, aż wyrośnie i się ładnie przyrumieni, a popukany w spód po wyjęciu z formy będzie wydawać głuchy odgłos.

6) Przełożyć bochenek na metalową kratkę. W razie potrzeby wstawić z powrotem do piekarnika na 5 minuty, żeby przyrumienił się po bokach i od spodu. Pozostawić na kratce do ostygnięcia. Ten chleb zachowuje świeżość do 5 dni.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 kromka zawiera: 100 kcal, 4 g białka, 1 g tłuszczów w tym 0 g NKT, 0 mg cholesterolu, 21 g węglowodanów w tym 1 g cukrów, 3 g błonnika, 141 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x