Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Podstawowe nakrycie stołu

Podstawowe nakrycie stołu

Często przed proszoną kolacją nakrywamy stół w pośpiechu, przez co wprawiamy gości w zakłopotanie z powodu przypadkowego rozmieszczenia talerzy, serwetek, sztućców i szkła. Możemy tego uniknąć, jeśli nakryjemy stół według podstawowego schematu.

Podstawowe nakrycie stołu sprawdza się w większości okazji. W przypadku bardziej uroczystych posiłków wystarczy dodać kilka elementów.
1) W centrum nakrycia dla jednej osoby znajduje się duży talerz.
2) Sztućce układamy wokół talerza, w kolejności, w jakiej będą używane:
• Po lewej stronie talerza kładziemy widelec do dania głównego. Jeśli zamierzamy podać wcześniej sałatkę, na lewo od niego układamy widelec do sałatki.
• Po prawej stronie talerza kładziemy nóż i łyżkę. Nóż powinien leżeć tuż przy talerzu, ostrzem w jego stronę. Na prawo od noża kładziemy łyżkę.
3) Szklankę do wody stawiamy powyżej noża.
4) Serwetkę kładziemy pod widelcami, a gdy okazja jest mniej formalna – na talerzu.

Fot. Shutterstock

5/5 - (1 vote)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x