Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Ryba na sposób orientalny

Ryba na sposób orientalny

Gotowanie na parze jest jedną z najzdrowszych metod przygotowywania warzyw i ryb o niskiej zawartości tłuszczu, bo dzięki niej tracą najmniej witamin.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

750 g filetów z ryby o zwartym, białym mięsie, w 4 kawałkach
2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
2 łyżki białego wina lub sake
1 cienki plasterek świeżego imbiru, pokrojony w cienkie paski
2 marchewki, pokrojone wzdłuż w słupki grubości 1/2 cm
mielony czarny pieprz, do smaku
60 g groszku śnieżnego lub cukrowego, pokrojonego wzdłuż
1/2 żółtej papryki, bez nasion, pokrojonej w cienkie słupki

PRZYGOTOWANIE:

1) Włożyć rybę do naczynia do zapiekania, które mieści się w dużym koszyku do gotowania na parze lub na kratce woka. Wymieszać sos sojowy z winem lub sake. Polać rybę przygotowanym płynem. Posypać kawałeczkami imbiru i marchewki oraz pieprzem.

2) Wlać wodę do garnka na wysokość 2–3 cm i zagotować. Umieścić naczynie z rybą w koszyku lub na kratce. Włożyć koszyk do garnka do gotowania na parze (kratkę położyć na woku), przykryć. Gotować rybę 5–6 minut. Dodać groszek oraz paprykę, gotować około 5 minut, pod przykryciem, aż ryba pod dotykiem widelca zacznie się dzielić na płatki, a warzywa zmiękną (powinny pozostać jędrne).

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 202 kcal, 38 g białka, 3 g tłuszczów, 0,6 g tłuszczów nasyconych, 6,5 g węglowodanów, 1,5 g błonnika, 1,4 g soli

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

4.5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x