Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Kurczak cacciatore

Kurczak cacciatore

To pyszne, klasyczne danie włoskie polecamy na zimowy wieczór. Dzięki usunięciu skóry z udek kurczaka nie są one tłuste, a połączenie grzybów, pomidorów i ziół zapewnia potrawie wspaniały smak.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

65 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

750 g udek kurczaka
1/2 łyżeczki pieprzu
1 duża cebula, posiekana
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki
250 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
125 ml czerwonego wytrawnego wina lub wywaru drobiowego ugotowanego bez soli
800 g pokrojonych pomidorów z puszki
1 liść laurowy
2 gałązki świeżego rozmarynu
6 gałązek natki pietruszki i 1 łyżka posiekanej, do przybrania
1/4 łyżeczki papryki w proszku

PRZYGOTOWANIE:

1) Usunąć skórkę z udek i poprószyć je pieprzem. Lekko spryskać olejem w aerozolu (najlepiej oliwą z oliwek). Spryskać też patelnię teflonową i ustawić na dużym ogniu, aż rozgrzeje się mocno, ale nie będzie dymić. Wrzucić udka i smażyć po 5 minut z każdej strony, aż się ładnie przyrumienią. Przełożyć na talerz.

2) Zmniejszyć ogień na niezbyt duży. Wrzucić cebulę, seler naciowy i grzyby. Smażyć około 5 minut, aż pieczarki zmiękną. Wlać wino lub wywar. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze minutę. Dodać pomidory, liść laurowy, rozmaryn, natkę pietruszki i paprykę.

3) Włożyć kurczaka z powrotem na patelnię. Częściowo przykryć i dusić około 30 minut, aż po nakłuciu z mięsa będzie wypływać przezroczysty sos. Usunąć liść laurowy, rozmaryn i natkę pietruszki. Posypać kurczaka posiekaną natką pietruszki i podawać z polentą albo makaronem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 274 kcal, 45 g białka, 5 g tłuszczów w tym 1 g NKT, 169 mg cholesterolu, 8 g węglowodanów w tym 7 g cukrów, 3 g błonnika, 237 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x