Fitosubstancje zawarte w kukurydzy chronią wzrok przed starczym zwyrodnieniem plamki żółtej, które powoduje ślepotę. Pomidory i cebula dostarczają witaminy C obniżającej stężenie cholesterolu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/4 łyżeczki soli
300 g kukurydzy świeżej lub rozmrożonej
2 duże dojrzałe pomidory grubo posiekane
1/2 szklanki listków świeżej bazylii posiekanych
1/4 czerwonej lub zwykłej cebuli drobno posiekanej
1 awokado, pokrojone
PRZYGOTOWANIE:
W dużej misce wymieszać oliwę z octem i solą. Jeśli chcemy dodać świeżą kukurydzę, powinniśmy ją sparzyć, wrzucając na 30 sekund do dużego rondla z wrzątkiem. Dodać kukurydzę do sałatki i wymieszać. Dołożyć pomidory, bazylię, awokado i cebulę, a następnie delikatnie wymieszać. Podawać natychmiast.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 77 kcal, 2 g białka, 13 g węglowodanów, 3 g tłuszczów, 0 g NNKT, 0 mg cholesterolu, 2 g błonnika, 102 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock