Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Włoski placek szpinakowy

Włoski placek szpinakowy

Jedz szpinak, ponieważ zawiera on kwas foliowy oraz witaminy A i C. Twoje serce zachowa dzięki temu znakomitą formę.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

50 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

1 łyżka oliwy z oliwek
2 pory – tylko białe części, przekrojone wzdłuż na połowy, pokrojone w cienkie plasterki
300 g rozmrożonego szpinaku, odsączonego
1 szklanka białego długoziarnistego ryżu, ugotowanego
3 duże jajka
100 g tartego parmezanu
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać oliwę na głębokiej teflonowej patelni na średnim ogniu. Wrzucić pokrojone pory. Smażyć, aż zmiękną, około 8 minut. Odstawić.

2) Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Lekko spryskać olejem w sprayu duże szklane naczynie żaroodporne.

3) W oddzielnym naczyniu wymieszać pory, szpinak, ryż, jajka, ³⁄₄ szklanki tartego parmezanu, majeranek, sól i pieprz. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia, wygładzić wierzch łyżką. Posypać resztą parmezanu.

4) Piec około 30 minut, aż placek będzie gotowy i przyrumieni się. Podawać podzielony na ćwiartki, na gorąco albo w temperaturze pokojowej.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 174 kcal, 11 g białka, 13 g węglowodanów, 9 g tłuszczów, 4 g NNKT, 117 mg cholesterolu, 2 g błonnika, 524 mg sodu

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x