Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Suflet florencki

Suflet florencki

Ten suflet to świetny pomysł na weekendowe, rodzinne śniadanie.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

75 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

6 białek
3/4 szklanki grzaneczek cebulowo -czosnkowych
1 mała cebula, drobno pokrojona
1/2 czerwonej papryki, drobno pokrojonej
60 g szynki parmeńskiej, posiekanej
1 ząbek czosnku, posiekany
2 łyżeczki oliwy z oliwek
150 g małych listków świeżego szpinaku
40 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 i 1/4 szklanki mleka 0%
1 żółtko, roztrzepane
1/4 łyżeczki kamienia winnego
30 g ostrego żółtego sera, tartego

PRZYGOTOWANIE:

1) Wlać białka do dużej miski. Pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Rozdrobnić grzaneczki w mikserze. Posypać okruchami dno i boki naczynia żaroodpornego, spryskanego olejem w aerozolu. Odstawić.

2) Rozgrzać oliwę w rondlu. Smażyć cebulę, paprykę, szynkę parmeńską i czosnek 3–5 minut, aż warzywa nieco zmiękną. Dodać listki szpinaku. Gotować, aż lekko się skurczą. Dodać mąkę, sól i pieprz. Wymieszać. Stopniowo dodawać mleko. Gotować, aż sos zgęstnieje. Przełożyć do miski.

3) Dodać trochę gorącego sosu do miseczki z żółtkiem, zamieszać. Wlać wszystko z powrotem do miski. Lekko ostudzić.

4) Dodać kamień winny do białek. Ubić białka na sztywną pianę. Połączyć z warzywami. Nałożyć do przygotowanego naczynia. Posypać serem. Piec 35–40 minut w temperaturze 180°C, aż suflet będzie puszysty i ścięty w środku. Podawać natychmiast.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 223 kcal, 9 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 73 mg cholesterolu, 843 mg sodu, 20 g węglowodanów, 2 g błonnika, 16 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x