Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Dekorowanie napojów

Dekorowanie napojów

Część przyjemności z picia zimnych, orzeźwiających napojów zawdzięczamy sposobom, w jakie są one podawane. Wystarczy niewielka dekoracja, a napój staje się eleganckim koktajlem. Oto kilka prostych porad, dzięki którym drinki będą miały więcej szyku.

Włóż do foremek na lód świeże owoce, takie jak maliny lub truskawki, oraz listki świeżej mięty i zalej wodą. Po zamrożeniu używaj jako kostek lodu.
Do bardziej eleganckich drinków można używać kostek lodu z płatkami kwiatów, takich jak bratki, róże lub goździki. Zawsze należy się upewnić, czy kwiaty są jadalne oraz czy nie były pryskane chemikaliami.
Owoce można nadziewać na wykałaczki drewniane, plastikowe lub bambusowe.
• Nabić plasterek karamboli na koniec wykałaczki i włożyć do drinka.
• Pokroić arbuz lub melon na plasterki grubości 2 cm, a następnie wykroić z nich serduszka. Na bić po kilka serduszek na wykałaczkę.
• Na plasterku pomarańczy, cytryny lub limonki zrobić nacięcie od środka do krawędzi. Zwinąć plasterek i nabić na wykałaczkę. Można też nabić po obu stronach po truskawce lub innym owocu i owinąć je plasterkami cytrusa.
• Obieraczką do warzyw okroić z cytrusów szerokie paski skórki. Przyciąć ostrym nożem boki, żeby były równe. Złożyć paski w harmonijkę i nabić na wykałaczki razem z kawałkami owoców lub listkami mięty.

Inne proste dekoracje

Dekoracja na krawędzi szklanki lub kieliszka
Użyć cząstki ananasa, plasterka owocu cytrusowego, całej truskawki lub spiralki ze skórki cytrusa.

Spiralka ze skórki cytrusa
Obieraczką do cytrusów odkroić długi pasek skórki. Ściśle owinąć wokół słomki, końce przymocować taśmą klejącą. Odstawić na 20 minut. Odwinąć spiralkę.

Otoczka na krawędzi kieliszka
Zanurzyć krawędź szklanki lub kieliszka w wodzie, a następnie w grubej soli lub cukrze.

Ozdoby do dekoracji mrożonej kawy
Rozpuścić czekoladę i wlać do foliowej torebki. Odkroić w torebce rożek i wycisnąć czekoladę na pergamin, tworząc z niej dowolne wzory. Odczekać, aż zastygnie. Można ją zawiesić na krawędzi szklanki.

Mrożona szklanka
Wstawić szklankę na 30 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu napełnić lodem i zimnym drinkiem.

Fot. Shutterstock

5/5 - (1 vote)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x