Filety z ryby można obtaczać w płatkach kukurydzianych. Panierka jest wtedy bardzo chrupiąca.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki pieprzu
4 ziemniaki, obrane
40 g mąki
1/4 łyżeczki pieprzu
1 jajko, roztrzepane
2 łyżki wody
2/3 szklanki płatków kukurydzianych
1 łyżka parmezanu, tartego
1/8 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
450 g filetów z łupacza
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać oliwę z pieprzem w misce. Pokroić ziemniaki w słupki. Obtoczyć w oliwie.
2) Włożyć ziemniaki do brytfanny spryskanej olejem w aerozolu. Piec 25–30 minut w temperaturze 220°C, aż się przyrumienią i będą chrupiące.
3) Wymieszać mąkę z pieprzem na talerzu. Roztrzepać jajko z wodą na innym talerzu. Na kolejnym wymieszać pokruszone płatki kukurydziane z parmezanem i pieprzem kajeńskim. Obtoczyć rybę w mące, a potem w jajku i w płatkach.
4) Ułożyć na blasze spryskanej olejem w aerozolu. Piec 10–15 minut w temperaturze 220°C. Podawać z frytkami.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 376 kcal, 9 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 120 mg cholesterolu, 228 mg sodu, 44 g węglowodanów, 2 g błonnika, 28 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock