Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Warzywna apteka

Warzywna apteka

Naukowcy dowodzą, że substancje odżywcze pochodzenia roślinnego mogą być pomocne w leczeniu wielu chorób. Oto wybrane warzywa zawierające składniki przydatne w leczeniu szesnastu najczęstszych chorób i dolegliwości.

Alergia i astma

czerwona cebula – kwercetyna
brokuły – witamina C
papryka i papryczka chili – witamina C

Cukrzyca

szparagi – błonnik
olej rzepakowy – tłuszcze jednonienasycone
oliwa z oliwek – tłuszcze jednonienasycone
papryka – witamina C
brokuły – witamina C

Drożdżyca

czosnek – allicyna
karczochy – fruktooligosacharydy
cebula – fruktooligosacharydy

Choroby serca

szparagi – kwas foliowy
szpinak – kwas foliowy
marchewka – błonnik rozpuszczalny

Choroby zębów i jamy ustnej

seler naciowy – błonnik nierozpuszczalny
sałata – błonnik nierozpuszczalny
papryka i papryczka chili – witamina C

Obniżona odporność

marchewka – karotenoidy
bataty – karotenoidy
pomidory – karotenoidy
cebula – flawonoidy
papryka i papryczka chili – witamina C

Osteoporoza

młoda kapusta – wapń
papryka i papryczka chili – witamina C
jarmuż – witamina K
szpinak – witamina K

Problemy skórne

brokuły – przeciwutleniacze
marchewka – przeciwutleniacze
pomidory – przeciwutleniacze
szparagi – beta-karoten
bataty – beta-karoten
dynia – beta-karoten
ziemniaki – witamina B6

Profilaktyka nowotworowa

czosnek – związki siarki
cebula – związki siarki
marchewka – beta-karoten
bataty – beta-karoten
brokuły – flawonoidy, glukozynolaty
szparagi – kwas foliowy
buraki – kwas foliowy
szpinak – kwas foliowy
brukselka – glukozynolaty
kapusta – glukozynolaty
pomidory – likopen
pieczarki – selen
papryka – witamina C

Stres

brokuły – wapń
młoda kapusta – wapń
szparagi – kwas foliowy
groch – kwas foliowy, tryptofan
sałata – kwas foliowy
rzepa – tryptofan

Udar mózgu

brokuły – wapń
szparagi – błonnik
buraki – błonnik
cebula – flawonoidy

Wysoki poziom cholesterolu

cebula – flawonoidy
pomidory – likopen
marchewka – błonnik rozpuszczalny
czosnek – związki siarki

Wysokie ciśnienie krwi

brokuły – wapń
warzywa liściaste – wapń
szparagi – błonnik
papryka – witamina C

Zwyrodnienie plamki żółtej

marchewka – beta-karoten
szpinak – beta-karoten
dynia – beta-karoten
młoda kapusta – luteina i zeaksantyna
papryka i papryczka chili – luteina i zeaksantyna
szpinak – luteina i zeaksantyna
bataty – luteina i zeaksantyna
pomidory – likopen
brokuły – witamina C

Fot. Shutterstock

5/5 - (2 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x