To zdrowe danie doskonale nadaje się na kolację dla dzieci. Wystarczy wstawić na krótko do opiekacza okrojone z tłuszczu steki z szynki, nałożyć na wierzch krążki ananasa i polać czatnejem z mango.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
250 g ryżu długoziarnistego
2 steki z szynki, okrojone z tłuszczu (ok. 225 g każdy)
225 g ananasa z puszki
2 łyżki czatneju z mango
300 ml soku pomarańczowego
100 g mrożonego groszku
100 g mrożonej kukurydzy
1 łyżka mąki kukurydzianej
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1) Wrzucić ryż do wrzątku i gotować 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie miękki.
2) Rozgrzać mocno opiekacz. Przekroić steki na połówki i ponacinać krawędzie, by nie wyginały się podczas opiekania. Ułożyć na dnie brytfanny 5 cm poniżej grzałki i opiekać przez 5 minut.
3) Obrócić na drugą stronę. Odsączyć krążki ananasa, zachować sok. Przekroić każdy na pół. Ułożyć po dwie połówki na każdym steku i poprószyć odrobiną pieprzu. Wyłożyć na wierzch nieco czatneju z mango. Wymieszać sok z ananasów z sokiem pomarańczowym i polać steki. Wstawić do opiekacza na kolejne 5 minut.
4) Dodać mrożone warzywa do rondla z ugotowanym ryżem i wymieszać. Podgrzewać 2 minuty, a następnie odlać. Przełożyć na talerze, a obok ułożyć po jednym steku z ananasem.
5) Przelać sos z brytfanny do małego rondla, dodać mąkę kukurydzianą, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować, mieszając, 1–2 minuty, aż zgęstnieje. Doprawić sos do smaku pieprzem, a następnie skropić nim ryż i steki.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 502 kcal, 27 g białka, 10 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 81 g węglowodanów (w tym 18 g cukrów), 3 g błonnika
Źródło zdjęcia: Adobe Stock