Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Przegrzebki z chorizo

Przegrzebki z chorizo

To proste do przyrządzenia i aromatyczne danie znakomicie nadaje się na przyjęcie niespodziewanych gości. Można wymieszać je z gorącym makaronem linguini.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

20 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

1 łyżka kminu rzymskiego
1 kiełbaska chorizo (ok. 125 g)
500 g przegrzebków
1 cytryna
30 g natki pietruszki, posiekanej

PRZYGOTOWANIE:

1) Wrzucić kmin rzymski do rondla i podgrzewać 2–3 minuty, aż zacznie pachnieć. Przełożyć do moździerza lub młynka i zmielić na proszek. Odstawić.

2) Pokroić chorizo na cienkie plasterki. Jeśli przegrzebki są duże, przekroić je na pół, jeśli nie, zostawić w całości. Wycisnąć sok z cytryny i odstawić.

3) Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Dodać chorizo i smażyć bez dodatku tłuszczu 2 minuty, aż plasterki przyrumienią się z obu stron. Przełożyć do miski.

4) Na tej samej patelni smażyć przegrzebki w tłuszczu, który pozostał po chorizo, po minucie z każdej strony. Jeśli jest ich dużo, lepiej smażyć porcjami – w przeciwnym razie nie będą się smażyć, lecz dusić. Przełożyć na patelnię plasterki chorizo z sosem, który powstał. Dodać sok z cytryny, kmin rzymski i natkę pietruszki, krótko podgrzać i podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 167 kcal, 17 g białka, 7 g tłuszczów (3 g NKT), 5 g węglowodanów (1 g cukrów), 1 g błonnika, 569 mg sodu

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x