Do tych racuchów będzie świetnie pasował mus jabłkowy, albo bananowy.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
5
SKŁADNIKI:
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/4 szklanki białej mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka odtłuszczonego mleka
2 łyżki niesłodzonego przecieru jabłkowego
4 białka
PRZYGOTOWANIE:
1) W jednej misce wymieszać płatki owsiane z mąką i proszkiem do pieczenia, a w drugiej mleko z przecierem jabłkowym i białkami. Połączyć suche i mokre składniki i dokładnie wymieszać.
2) Nalewać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię spryskaną tłuszczem w spreju. Smażyć do momentu, gdy na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza. Odwrócić racuchy i smażyć, aż się przyrumienią z drugiej strony.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
2 racuchy zawierają: 91 kcal, 1 mg cholesterolu, 323 mg sodu, 15 g węglowodanów, 5 g białka, śladowe ilości tłuszczów
Źródło zdjęcia: Adobe Stock