Kotleciki będą jeszcze lepsze kiedy dodasz do mięsa nieco posiekanej natki pietruszki lub kolendry.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
500 g mielonego mięsa indyka
2 bagietki (po 30 cm każda)
3 łyżki majonezu
8 liści sałaty rzymskiej
4 łyżki sosu chutney z mango
PRZYGOTOWANIE:
1) Włożyć mięso do miski i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Uformować z niego kotleciki o grubości 2 cm.
2) Rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni ustawionej na średnim ogniu. Smażyć kotleciki po 7 minut z każdej strony, aż się przyrumienią.
3) Przekroić bagietki w poprzek, aby powstały 4 porcje. Każdą część rozkroić wzdłuż na pół, lecz nie do końca.
4) Posmarować bagietki majonezem. Włożyć do środka sałatę, kotleciki i łyżkę sosu chutney z mango. Podawać od razu.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 600 kcal, 52 g białka, 22 g tłuszczów (5 g NKT), 47 g węglowodanów (14 g cukrów), 3 g błonnika, 770 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock