Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Pieczeń doskonała

Pieczeń doskonała

Wprawdzie to jednogarnkowe danie piecze się długo, ale można przyrządzić je zawczasu, więc doskonale nadaje się na rodzinne spotkania czy kolacje dla przyjaciół. Radzimy podawać z zieloną sałatą i pieczywem.


SKALA TRUDNOŚCI:

Trudne

CZAS PRZYGOTOWANIA:

240 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
1 kg karkówki wołowej bez kości, o grubości około 7,5 cm, okrojonej z tłuszczu, zwiniętej i związanej
2 duże cebule, drobno posiekane
1 łodyga selera naciowego, posiekana
3 ząbki czosnku, wyciśnięte
250 ml czerwonego lub białego wytrawnego wina
220 g pokrojonych pomidorów z puszki
1 duża marchewka, starta
1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
450 ml wywaru wołowego
600 g młodych ziemniaków, pokrojonych na ćwiartki
340 g selera, pokrojonego w kostkę
340 g brukwi, pokrojonej w kostkę
300 g marchewki, pokrojonej w plasterki
sól i pieprz
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Rozgrzać oliwę w dużym naczyniu żaroodpornym. Wrzucić mięso i obrumienić je ze wszystkich stron na dość dużym ogniu, smażąc 6–8 minut. Przełożyć na talerz.

2) Zmniejszyć nieco ogień. Wrzucić cebulę, seler naciowy oraz czosnek. Smażyć 3 minuty, często mieszając, aż cebula zacznie mięknąć. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować minutę. Dodać pomidory wraz z sokiem i tartą marchewką. Gotować jeszcze 2 minuty.

3) Włożyć mięso z powrotem do naczynia żaroodpornego i wlać sos, który wyciekł. Dodać posiekany tymianek. Przykryć mięso pergaminem lub folią, podwijając rogi do góry, żeby nie stykały się z sosem. Przykryć naczynie pokrywką i wstawić do piekarnika na 2 i 1/2 godziny.

4) Około 20 minut przed końcem pieczenia mięsa doprowadzić wywar do wrzenia pod przykryciem w głębokim rondlu. Wrzucić ziemniaki, selera, brukiew i marchewkę. Przykryć i gotować na maleńkim ogniu 12–15 minut, aż warzywa zaczną mięknąć.

5) Wyjąć mięso z naczynia żaroodpornego i odstawić. Odtłuścić sos, zbierając tłuszcz łyżką z wierzchu lub używając gruszki do sosu. Utrzeć upieczone warzywa wraz z sosem w mikserze lub malakserze na półpłynne, gładkie purée. Doprawić solą i pieprzem.

6) Odlać ziemniaki i inne warzywa korzeniowe, zachowując wywar. Ułożyć warstwę warzyw korzeniowych w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć mięso oraz resztę warzyw i polać wywarem z utartymi warzywami. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do piekarnika na 20 minut, aż warzywa korzeniowe zrobią się miękkie.

7) Wyjąć mięso na deskę do krojenia, przykryć i odstawić na 10 minut. Warzywa i sos pozostawić w naczyniu żaroodpornym w piecyku ustawionym na niską temperaturę.

8) Pokroić mięso i ułożyć wraz z warzywami na podgrzanych talerzach. Polać sosem, posypać natką pietruszki i podawać natychmiast.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 399 kcal, 43 g białka, 12 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 33 g węglowodanów (w tym 15 g cukrów), 8 g błonnika

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x