Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Zupa ze słodkich ziemniaków

Zupa ze słodkich ziemniaków

Ta pyszna, kremowa zupa zagęszczona jest masłem arachidowym, które dodaje jej smaku i wielu wartości odżywczych. Kusi ona bogactwem warzyw, a doprawiona jest imbirem i zielem angielskim.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

40 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
1 duża cebula, posiekana
1 czerwona papryka, pozbawiona gniazd nasiennych i posiekana
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka ziela angielskiego
4 szklanki wywaru z warzyw lub kurczaka
2 duże słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki długości 2,5 cm
1 puszka (450 ml) pomidorów
1/2 szklanki masła arachidowego lub migdałowego
1 opakowanie (500 g) mrożonej łuskanej zielonej soi (edamame)
150 g młodego szpinaku

PRZYGOTOWANIE:

1) W rondlu rozgrzać oliwę na dość dużym ogniu. Wrzucić czosnek, cebulę i paprykę. Smażyć 5 minut, aż warzywa się przyrumienią. Dodać imbir i ziele angielskie. Smażyć jeszcze minutę.

2) Dodać wywar, słodkie ziemniaki i pomidory. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 15 minut, aż słodkie ziemniaki zrobią się miękkie.

3) Włożyć masło arachidowe do małej miski. Wlać szklankę wrzącego wywaru i rozrobić. Wlać do rondla, po czym dodać zieloną soję i szpinak. Gotować 10 minut, aż soja będzie miękka.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 405 kcal, 20 g białka, 40 g węglowodanów, 10 g błonnika, 20 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 0 mg cholesterolu, 303 mg soli

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

4.7/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x