Ta pyszna, kremowa zupa zagęszczona jest masłem arachidowym, które dodaje jej smaku i wielu wartości odżywczych. Kusi ona bogactwem warzyw, a doprawiona jest imbirem i zielem angielskim.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
1 duża cebula, posiekana
1 czerwona papryka, pozbawiona gniazd nasiennych i posiekana
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka ziela angielskiego
4 szklanki wywaru z warzyw lub kurczaka
2 duże słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki długości 2,5 cm
1 puszka (450 ml) pomidorów
1/2 szklanki masła arachidowego lub migdałowego
1 opakowanie (500 g) mrożonej łuskanej zielonej soi (edamame)
150 g młodego szpinaku
PRZYGOTOWANIE:
1) W rondlu rozgrzać oliwę na dość dużym ogniu. Wrzucić czosnek, cebulę i paprykę. Smażyć 5 minut, aż warzywa się przyrumienią. Dodać imbir i ziele angielskie. Smażyć jeszcze minutę.
2) Dodać wywar, słodkie ziemniaki i pomidory. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 15 minut, aż słodkie ziemniaki zrobią się miękkie.
3) Włożyć masło arachidowe do małej miski. Wlać szklankę wrzącego wywaru i rozrobić. Wlać do rondla, po czym dodać zieloną soję i szpinak. Gotować 10 minut, aż soja będzie miękka.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 405 kcal, 20 g białka, 40 g węglowodanów, 10 g błonnika, 20 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 0 mg cholesterolu, 303 mg soli
Źródło zdjęcia: Adobe Stock